🟥بانوان طلبه، فضای مجازی، و جامعه در حال تغییر
(قسمت دوم)
✍🏼حسینعلی رحمتی
🔻4. یکی از رموز موفقیت و ماندگاری زنان بزرگ تاریخ اسلام از جمله حضرت زهرا(س) و حضرت زینب(س) شناخت زمان، شناخت مسوولیت، و اقدام به موقع برای ایفای این مسوولیت بوده است. در تداوم راه این بزرگان، خانم های طلبه اگر بخواهند امروز به رسالت بزرگ و ارزشمند خود عمل کنند لازم است که نه تنها نسبت به تحولات مرتبط با زنان در جامعه ایران، که در دنیای امروز شناخت لازم را پیدا کنند و عوامل موثر بر زیست جهان زنان و دختران امروزی را شناسایی نمایند. از بین این عوامل، در یادداشت حاضر، تمرکز روی «فضای مجازی» و «هوش مصنوعی» خواهد بود. همچنین به رغم آن که این تحولات سویه ها و ابعاد مختلف اخلاقی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی دارد ولی در مکتوب حاضر بیشتر از منظر اخلاقی مورد واکاوی قرار خواهد گرفت.
🔻5. واقع مطلب این است که چه حوزه های علمیه خواهران به عنوان یک نهاد، چه خانم های طلبه ای که میخواهند برای زنان و دختران امروزی از دین و ارزش های اخلاقی سخن بگویند بایستی حتما مخاطب خود را به عنوان یک زن یا دختر غرقابه در «دنیای فناوری اطلاعات» و «ساکن فضای مجازی» در نظر بگیرند. فهم این نکته به ظاهر ساده، و واکاوی ابعاد و جوانب آن، اگر نگوییم مهمترین، دست کم یکی از مهمترین کلیدهای ارتباط و تعامل با دختران نسل جدید (و حتی مادران آنها) است. چرا که امروزه اغلب زنان و دختران جامعه ما به نوعی با فضای مجازی مرتبط اند؛ از کارهای ساده ای چون چت کردن و ارتباط با دیگران، تا کارهای جدی تری چون آموزش و تجارت، و کارهای فنی تری چون برنامه نویسی و طراحی نرم افزار و سخت افزار و مدیریت شبکه. کافی است در شبکه های اجتماعی جست و جویی کنیم تا ببینیم تعداد دخترانی که امروزه در زمینه هوش مصنوعی کار میکنند اگر از آقایان بیشتر نباشند شاید کمتر هم نباشند. به اینها بیافزاییم صدها دختری که در فضای مجازی به طور شبانه روزی در حال تولید محتوا هستند.
🔻6. استفادۀ هر روزه زنان و دختران از فضای مجازی، به ویژه شبکه های اجتماعی، و اخیرا هوش مصنوعی، برای یک خانم طلبه به عنوان مدافع دین و مبلغ اخلاق دینی، یک پیام مهم دارد: دوره جدیدی در زندگی زن ایرانی آغاز شده است که با ادوار تاریخی پیشین یک تفاوت جدی دارد. از منظر ارتباط با اخلاق، این دوره چند ویژگی دارد:
▪️اول) از جهت نظری، دسترسی به اقیانوس خروشانی از اطلاعات گوناگون. که البته با آمدن هوش مصنوعی موج¬آبه این اقیانوس ده ها (و بلکه صدها) برابر شده است. و طبیعتا بر روی معرفت شناسی اخلاقی او تاثیر میگذارد.
▪️دوم) از جهت عملی، شکل گیری یک عرصه جدید برای زندگی و کنشگری زن ایرانی. در دوران پیشافجازی، کنشگری اجتماعی و حضور عمومی زن ایرانی عمدتا در محیط های محدود اجتماعی و رسانه هایی چون تلویزیون، و بعدا ماهواره ها، بود. اما آمدن فضای مجازی میدانی بسیار گسترده تر، متنوع تر، جذاب تر، تعاملی تر، و نظارت گریزتر و آزادتر را در اختیار زنان و دخترانی ایرانی گذاشت که در آن میتوانستند به شیوه ای زندگی کنند که در فضای فیزیکی لزوما امکان آن فراهم نبود.
ادامه دارد....
16 آذر 1403
👈«اندکی اندیشه» ضرر ندارد
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |