💢فضای مجازی، شیپور جنگ، ناقوس اخلاق
✍🏼حسینعلی رحمتی
از حدود یک هفته پیش که حملات هوایی رژیم اسراییل به کشورمان آغاز، و موجب شهید و زخمی شدن برخی از هموطنان، از فرماندهان و نیروهای نظامی تا مردم عادی، و آسیب دیدن برخی از مناطق کشور، حتی مناطق غیرنظامی، شده، فضای مجازی به یکی، و شاید فراگیرترین، رسانه اطلاع یافتن و اطلاعرسانی درباره ابعاد و زوایای این حادثه تبدیل گشته است.
🔹از منظر اخلاقی، در این باره توجه به چند نکته لازم است:
🔻۱. مراعات اخلاق در فضای مجازی همواری امری لازم است، ولی در مواقع خاصی چون هجوم بیگانه به کشور، از اهمیت بیشتری برخوردار است. از این رو همه شهروندان کشور از مردم عادی گرفته تا مسوولان و چهره های مشهور و سلبریتی ها در چنین مواردی باید بیش از پیش باید مواظب گفتار و رفتار خود در این فضا باشند، و قبل از انتشار هر محتوایی ابتدا درباره پیامدهای درست و نادرست آن تامل نمایند. در چنین شرایطی حتی یک هشتگ، ایموجی یا استیکر هم میتواند بار معنایی خاصی داشته باشد (برخلاف مواقع عادی).
🔻۲. در هنگامه نبرد با دشمن، مهم ترین مسوولیت اخلاقی همه شهروندان، و از جمله مرتبطان با فضای مجازی، تقدم داشتن دفاع از میهن و حفظ یکپارچگی سرزمینی، حفظ انسجام اجتماعی و پرهیز از انتشار محتواهایی است که موجب کینه و نفرت میشود یا آتش ناامیدی و اضطراب را به جان جامعه میاندازد. از این رو، در چنین مواقعی انتشار شایعات، خبرهای تایید نشده، تصاویر آزاردهنده و مانند آن رفتاری دور از اخلاق است.
🔻۳. در بحبوحه دخالت خارجی، نه تنها بایستی اختلافات و کینه ها و ناراحتی ها را کنار گذاشت، که حتی باید اگر نقدهای درستی هم به مدیران جامعه داریم طرح آنها را به زمانه ای واگذار کنیم که انشاءالله آتش جنگ خاموش شده و آرامش به جامعه بازگشته باشد.
🔻۴. هنگام جنگ و هجوم بیگانه است که نه تنها مرد از نامرد، که انسان های اخلاقمدار از افراد بیاخلاق بازشناخته میشوند. یکی از وظایف اخلاقی فعالان فضای مجازی در چنین مواقعی آن است که با استفاده از شبکه های اجتماعی، علاوه بر زنده نگاه داشتن روحیه صبر و امیدواری، رفتارهای نیکو و امیدوارکننده شهروندان را به صورت تصویری به دیگران معرفی کنند؛ مثلا تصاویر:
راننده ای که به رایگان مسافرکشی میکند،
مغازهداری که به مشتری نسیه میدهد،
ورزشکاری که هتلی را برای سکونت رایگان هموطنانش اجاره میکند،
طلبه ای که با تبیین آموزه های دینی، روح امید و ایمان و توکل را در جامعه زنده نگاه میدارد
کسی که در هوای گرم به رانندگان صف بنزین، شربت و آب خنک میدهد،
پزشکی که به رایگان طبابت میکند، پرستاری که بدون چشمداشت به بیماران سالمند در خانه ها خدمت میکند،
پیک موتوری که مایحتاج افراد را به خانه های شان میرساند،
شهروند عادی که با نواختن موسیقی سعی میکند حال مردم را خوب کند،
روان شناسی که به مردم درباره کیفیت حفظ سلامت روحی و روانی آنها مشاوره میدهد،
و صدها مورد از این قبیل، کارهایی است که انتشار وسیع آنها در فضای مجازی موجب تکثیر خوبی ها و افزایش تابآوری مردم در لحظات سخت میشود.
🔻۵. گرچه تمامی عمر انسان عرصه آزمون اخلاقی اوست، ولی هنگام وقوع حوادث فاجعهباری چون جنگ است که عیار اخلاقی افراد نمایانتر میشود. از این رو همه شهروندان در چنین مواقعی بایستی از فضای مجازی به گونه ای استفاده کنند که بعد از اتمام جنگ، که انشاءالله به زودی اتفاق میافتد، در پیشگاه خداوند، وجدان خود، هموطنان خویش و در برابر مام میهن احساس مردودی و شرمساری نکنند.
۳۰ خرداد ۱۴۰۴
(پایان نخستین، و انشاءالله آخرین، هفته جنگ)
💥«اندکی اندیشه» ضرر ندارد
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |