♦️ انتظار از مبلغان دین، در دوران پساکرونایی

...
۱۳۹۹/۱/۶ چهارشنبه
(0)
(0)
♦️ انتظار از مبلغان دین، در دوران پساکرونایی
♦️ انتظار از مبلغان دین، در دوران پساکرونایی
✅ الف) نگارنده در مکتوبی دیگر یادآور شد که مباحث اعتقادی که حول ویروس کرونا در جامعه ما مطرح شد موجب شکل گیری دورانی جدید در عرصه تبلیغ و تبیین آموزه های دینی شده است که به احتمال زیاد، ابعاد و پیامدهای آن در آینده خود را بیشتر نشان خواهد داد. این سخن به معنای آن نیست که شیوع ویروس کرونا در کشورمان در این ایام (زمستان 1398-بهار 1399) سوالات جدیدی را پدید آورده است؛ چراکه موضوعاتی از قبیل تاثیر رفتارهای انسان در وقوع حوادث طبیعی از قبیل سیل و زلزله و بیماری های فراگیر، امکان یا عدم امکان مراجعه به آموزه های دینی برای پیش پیگیری یا رفع اثرات آنها، نسبت این حوادث با مسئله شر و رحمان و رحیم بودن خداوند، پیش از این هم کم وبیش مطرح بوده است ولی نکته مهم این است که امروزه به مناسبت ویروس کرونا و به مدد عواملی چون گسترش فضای مجازی، این مباحث به صورت گسترده تر و پررنگ تر مطرح شده است.
 
✅ ب) بنابراین، لازم است مبلغان دین، و به طور خاص حوزه های علمیه، فراگیر شدن ویروس کرونا را از منظر تبلیغ دین به عنوان آغاز یک دوره جدید (process) در نظر بگیرند نه یک حادثه کوتاه و زودگذر (project) و از هم اکنون خود را برای دوران پساکرونایی آماده کنند. (انتخاب دستیار ویژه کرونا از سوی مدیر حوزه های علمیه (سایت خبرگزاری حوزه، ۲۵ اسفند ۱۳۹۸) از این جهت امیدوارکننده است).
لازمه موفقیت در این عرصه، کسب تجربه از این دوره کروناییه، و شناخت «زیست بوم فکری و فرهنگی» و «زمینه و زمانه ای» است که مخاطب در آن زندگی می‌کند. این مخاطب، به ویژه نسل جوان آن، امروزه:
 
1. از نظر تعداد افراد تحصیل کرده نسبت به چند دهه گذشته، رشد فراوانی داشته است.
 
2. از نظر میزان آگاهی و دسترسی سریع و وسیع به دیدگاه های «درست یا نادرست» درباره دین، حتی نسبت به ده سال قبل، یک جهش حیرت انگیز داشته است. این امر مرهون دسترسی این نسل به اقیانوسی از اطلاعات در فضای مجازی، هزاران کانال و گروه در شبکه های اجتماعی، ده ها شبکه ماهواره ای، رادیو و روزنامه و میلیون ها کتاب و مقاله به زبان های مختلف است.
 
✅ ج) نتیجه این وضعیت آن است که بخشی از مخاطبان فوق:
 
1. در زمینه باورهای دینی سنتی خود با سوال ها، تردیدها و چالش های جدی مواجه شده اند.
 
2. از پاسخ های پیشین به دغدغه های دینی خود به آسانی قانع نمی‌شوند.
 
3. اعتماد و اقبال خود را به برخی از سخنگویان دین از دست داده اند و بیشتر با آن دسته از مبلغان دین همدلی و همفکری می‌کنند که سخنان آنان را معقول تر و منطقی تر بدانند.
 
✅ د) چه باید کرد؟
با توجه به آنچه گفته شد از مبلغان دین انتظار می‌رود از این بعد:
 
1. در مواجهه با سوالات، شبهات، و دغدغه های دینی نسل جدید از خود سماحت، مدارا و تحمل بیشتری نشان دهند و آن را ناشی از روحیه حقیقت جو و تکاپوگر این نسل بدانند.
 
2. برای تبلیغ دین، بیشتر بر استدلال های عقلانی تکیه کنند تا عواطف و احساسات (گرچه این هم به جا و به اندازه خود لازم است).
 
3. در استناد به سخنان پیامبر(ص) و ائمه(ع)، روایات را از نظر سندی، دلالی، شان نزول، و شرایط تحقق، به طور جدی بررسی کنند. همچنین در تطبیق آنچه در آیات و روایات آمده بر حوادث جامعه امروز، دقت لازم را داشته باشند تا مبادا موجب تضعیف باورهای دینی نسل جوان، یا زمینه ساز تمسخر دین شوند. (به عنوان نمونه، کامنت های کاربران فضای مجازی را درباره سخنان برخی روحانیون در مورد این موضوعات ملاحظه کنید: شفا دادن حرم ها، شفای بیماران مبتلا به کرونا از سوی مدعیان طب اسلامی، رفتن به شهر قم برای محفوظ ماندن از فتنه ها، تاثیر گناهان در وقوع بلایا).
 
4. در انتخاب موضوع برای تبلیغ، نیازهای واقعی تر، مهم تر، فراگیرتر، و فوری تر مخاطب را در «اولویت» قرار دهند تا مخاطب انگیزه بیشتری برای شنیدن سخنان شان پیدا کند. شناخت این اولویت های کار آسانی نیست و در این زمینه بهتر است که با افراد آگاه و زمان شناس مشورت کنند.
 
5. همان گونه که از دیگران انتظار دارند به تخصصان شان در دین شناسی احترام بگذارند، خود نیز به تخصص دیگران احترام بگذارند و از اظهار نظر در زمینه ای که دانش عمیق و تخصصی ندارند خودداری کنند، که امام علی(ع) فرمود: « الْعَالِمُ مَنْ عَرَفَ قَدْرَهُ وَ کَفَى بِالْمَرْءِ جَهْلًا أَلَّا يَعْرِفَ قَدْرَه‏»(نهج البلاغه، صبحی صالح، ص 149). جدیدترین نمونه بی توجهی به این موضوع را در جریان گسترش ویروس کرونا مشاهده کردیم که دخالت برخی روحانیون در مداوای بیماران، چه تاثیرات منفی نسبت به دین، دینداران و نهادهای دینی از خود بر جای گذاشت.
 
🔹حسینعلی رحمتی
5 فروردین 1399
نظرات کاربران
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام

بستن
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام

0 نظر
آمار سایت
مشاهده کامل آمار