پیش از فراگیری فلسفه اخلاق غرب به این نکات توجه کنیم
در سال های اخیر توجه به آموزش و پژوهش درباره فلسفه اخلاق غرب در کشورمان افزایش یافته است. این کار اگر به صورت روشمند و برنامه ریزی شده انجام شود فواید فراوانی دارد. از این رو موارد زیر برای آشنایی بهتر و موثرتر با این فلسفه به علاقه مندان پیشنهاد میشود:
🔻1. توجه به مقاطع و ادوار تاريخي فلسفه اخلاق غرب، و ويژگي هاي هر دوره.
🔻2. مطالعه بیشتر درباره چهره های شاخص هر یک از ادوار فلسفه اخلاق غرب. مثلا سقراط و ارسطو و افلاطون در يونان باستان، يا مباحث، نظريه هاو مکاتب اخلاقي مطرح در هر دوره.
🔻3. توجه به سير تحولات يک نظريه اخلاقي (مثلا اخلاق فضيلت در يونان باستان، در سده هاي ميانه و در عصر جديد).
🔻4. توجه به دیدگاه های هر یک از فیلسوفان اخلاق غربی در حوزه های دیگری غیر از اخلاق (مثل معرفت شناسی و نفس شناسی) و ارتباط بين اين حوزه ها در منظومه انديشه يک فيلسوف.
🔻5. آشنایی با شرایط زمانی و مکانی هر فیلسوف اخلاق یا زمینه های تاریخی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی طرح هر نظریه اخلاقی.
🔻6. پرهيز از پيشداوري، و تلاش براي «شناخت» فلسفه اخلاق غرب در وهله اول، و بررسي انتقادي آن در مرحله بعد.
🔻7. شروع مطالعه از آثار کم حجم به حجيم، و از ساده به مشکل.
🔻8. پرهیز از «خودشيفتگي» نسبت به سنت اخلاقي خود يا «خودباختگي» در برابر تفکر اخلاقي غرب. بلکه مواجهه «خودباورانه» با فلسفه اخلاق، و به طور کلي فلسفه و فرهنگ و تمدن غرب.
خودشيفتگي مانع از آسيب شناسي انديشه خودي و بارور کردن آن مي شود و خودباختگي مانع از شناخت و بهره گيري از داشته هاي اخلاقي خودي مي گردد. خودباوري است که موجب مي شود در عين توجه به داشته هاي سنت خود، به سنت هاي ديگر هم توجه کنيم و از آن درس ها و بهره هاي لازم را بر گيريم.
🔻 9. توجه به این که اندیشه ورزی های فیلسوفانه درباب اخلاق، منحصر به جهان غرب نیست، بلکه از زمان های دیرین تا عصر حاضر در جوامع شرقی، از جمله در ايران، و در جهان اسلام نیز فیلسوفان اخلاق و نظریه ها و مکاتب اخلاقی گوناگونی وجود داشته و دارند که آشنایی با آنها بر هر دانشجو و علاقهمند به فلسفه اخلاق، امری لازم و ضروری است.
حسینعلی رحمتی
21 خرداد 1397