🔻کتاب سوزی، و بردن رونق مسلمانی
✅1. در چند روز گذشته ویدیویی در فضای مجازی منتشر شد که در آن یکی از روحانیون مدافع طب اسلامی در حضور افراد دیگر در اقدامی غیرمعقول یکی از کتاب های معروف پزشکی نوین را آتش زد. آن گونه که در تصاویر دیده میشود آنها این کار را به طور سمبلیک و با آرزوی نابودی طب صنعتی انجام داده اند.
✅2. همان گونه که انتظار میرفت این رفتار غیرقابل دفاع، بهانه را فراهم کرد تا برخی از کاربران فضای مجازی آن را نه تنها نشانه علم ستیزی روحانیون که بیان گر مخالفت اسلام با علم و دانش دانسته و به این بهانه اسلام را ناتوان از راهنمایی انسان در عصر حاضر نشان دهند؛ چیزی که هم با تعالیم اسلامی ناسازگار است هم با واقعیت های تاریخی.
✅3. چند سالی است که نزاع بر سر کارایی و ناکارایی طب سنتی (و به طور خاص آنچه طب اسلامی نامیده میشود) و طب جدید در جامعه ما پررنگ تر شده است. در این که در منابع دینی ما دستوراتی برای حفظ بهداشت و سلامتی انسان آمده تردید نیست، ولی آن گونه که برخی افراد مطلع گفته اند از آنها نمیتوان یک دانش به سبک دانش پزشکی که امروز وجود دارد را استخراج کرد.
✅4. طبیعتا پزشکی جدید مثل هر دانش دیگری همواره باید در معرض نقد و روزآمدی باشد (انتشار ورژن های جدید از کتابی که سوزانده شده موید همین مطلب است) و البته این حق مخالفان این دانش و مدافعان طب سنتی است که از دیدگاه های خود دفاع، و طب جدید را مورد نقد قرار دهند، ولی این کار باید اولا، به گفته قرآن کریم (سوره نحل، آیه 125) با بهره گیری از «حکمت»، «موعظه حسنه» و «جدال احسن» باشد، ثانیا با نگارش آثار علمی و به دور از کارهایی چون کتابسوزی باشد که نه تنها سودی ندارد که موجب وهن اسلام و آموزه های اسلامی، به ویژه برای نسل جوان میشود، و به مدد شبکه های اجتماعی تاثیرات منفی این گونه رفتارها تا سالیان سال باقی میماند.
✅5. به یاد داشته باشیم که اتهام کتابسوزی توسط مسلمانان هنگام ورود به ایران، تا سال های سال بهانه ای بود برای حمله به اسلام ومسلمین. کسانی چون استاد مطهری، در کتاب «خدمات متقابل اسلام و ایران»، تلاش کردند تا بی اساس بودن این ادعا را اثبات، و ساحت دین و دین داران را از چنین اتهامی مبرا سازند. مبادا امروز معدودی از افراد با کارهایی چون سوزاندن کتاب های علمی، تلاش های آنان را بی اثر کرده و زمینه ساز حملات جدید به اسلام، و دین گریزی جوانان شوند.
✅6. استاد مطهری درباره پیامدهای انتساب کتابسوزی به اسلام میگوید: «در جهان امروز سلاح مؤثر عليه يک کيش و يک آيين بحث هاى کلامى و استدلال هاى منطقى ذهنى نيست؛ در جهان امروز طرح طرز برخورد پيروان يک کيش در جريان تاريخ با مظاهر فرهنگ و تمدن، مؤثرترين سلاح له يا عليه آن کيش و آن آيين است» (خدمات متقابل اسلام و ایران، مجموعه آثار، ج14، ص312).
حسینعلی رحمتی
3 بهمن 1398