مرگ بنیتا، و «نشانه»هایی که باید جدی بگیریم

...
۱۳۹۶/۵/۸ یکشنبه
(0)
(0)
مرگ بنیتا، و «نشانه»هایی که باید جدی بگیریم
 مرگ بنیتا، و «نشانه»هایی که باید جدی بگیریم
🔹      1. در طی سال هایی که قلم می‌زنم به نظرم این دومین مطلبی است که با دلِ آزرده و قلمِ غصه دار می‌نویسم. نوشته اول چند هفته قبل و مربوط به کشته شدن دختری به نام «آتنا» بود و این نوشته که درباره کشته شدن دختربچه ای دیگر است به نام «بنیتا». در هر دو مورد بچه های معصوم به طرزی فجیع قربانی رذالت و پستیِ برخی آدم بزرگ های جامعه ما شده اند. خوشبختانه مسببان این حادثه دستگیر شده اند و انشاءالله به سزای اعمالشان می‌رسند. اما سخن این یادداشت چیز دیگری است.
🔹      2. هرچند حوادث نسبتا مشابهی که در ماه های اخیر برای چندین دختربچه اتفاق افتاد دل های زیادی، و بیش از همه پدر و مادر این بچه ها را داغدار کرد، ولی از سوی دیگر خوشبختانه موجب حساسیت جامعه نسبت به چرایی و چگونگی شکل گیری این گونه وقایع و چاره اندیشی برای پیشگیری از آنها شد. این مباحث در فضای مجازی در گستره ای وسیع تر مجال طرح را پیدا کرد. و این یکی از کاربردهای مثبت شبکه های اجتماعی در جامعه امروز ایران است.
🔹      3. سخن اصلی یادداشت حاضر این است که حوادث فجیعی که برای دختربچه هایی چون ستایش، آتنا و بنیتا اتفاق افتاد هرچند نسبت به کلیت جامعه ما از نظر تعداد اندک است ولی هر کدام یک «نشانه» و «هشدار» است که باید آن را جدی بگیریم. از منظر نشانه شناسی، حتی یک نشانه هم بسیار مهم است و نباید لزوما به دنبال فراوانی تعداد باشیم. البته هرچه تعداد نشانه ها بیشتر شود، ضریب هشدار و ضرورت توجه و چاره اندیشی نیز بیشتر می‌شود.
🔹      4. وقوع این حوادث در فاصله زمانی نزدیک و با این حد از سبعیت و رذالت نشان گر آن است که بخش هایی از جامعه ما از نظر تربیت اخلاقی، عاطفی، رحم و شفقت و نوعدوستی و رشد اجتماعی بسیار آسیب پذیر شده و آستانه تحریکش برای ارتکاب رذایل اخلاقی بسیار پایین آمده است. و چنانچه برای درمان این آسیب ها برنامه ریزی و تلاش جدی و مداوم نشود، احتمال این هست که، خدای ناکرده، تعداد، گستره، و سرعت ارتکاب آنها افزایش یابد. هرچه اهمال و غفلت در این زمینه ها تداوم یابد درمان آسیب ها هم دشوارتر خواهد شد هم پرهزینه تر. به قول سعدی:
سرِ چشمه شاید گرفتن به بیل // ولیکن چون پر شد نشاید به پیل
🔹      5. حوادثی از قبیل آنچه برای این دختربچه ها اتفاق افتاد، معلول مشکلات گوناگون اخلاقی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، تربیتی و روانی است، و هر یک از اینها به صورت سلولی و شبکه ای بر روی یکدیگر تاثیر می‌گذارد. از این رو نگاه تک بعدی به آنها موجب اشتباه در شناسایی عوامل و زمینه ها و در نتیجه اشتباه در پیدا کردن راه حل می‌شود.
🔹      6. برای پیشگیری از این حوادث بایستی اقداماتی چند جانبه انجام پذیرد. همانگونه که در یادداشت دیگری گفته شد، برای اصلاح این مشکلات همه نهادهای رسمی و غیررسمی فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، قانونگذاری، قضایی و علمی جامعه و افزون بر آن، تک تک شهروندان باید احساس مسوولیت کنند، و هرکدام ضمن شناسایی کوتاهی ها و کم کاری های خود برای رفع آنها تلاش نمایند. کارهایی چون بهبود وضعیت اقتصادی، برخورد قاطعانه با مجرمان، و اطلاع رسانی به موقع درباره این حوادث از جمله کارهایی است که در در پیشگیری از حوادث دلخراش و افزایش آرامش و امنیت اجتماعی و اخلاقی جامعه نقشی به سزا دارد.
🔹      7. افزون بر همه اینها، «آموزش» همه جانبه شهروندان نیز در جلوگیری از حوادث ناگوار بسیار تاثیر گذار است. از این رو باید رسانه هایی چون صدا و سیما، مطبوعات و حتی شبکه های اجتماعی این موضوع را را جدی بگیرند. در همین مورد اخیر، متهم گفته باز بودن درب ماشین و غفلت صاحب آن موجب شد که یک لحظه به فکر سرقت آن بیافتم و بعد از آن بود که متوجه شدم بچه ای در ماشین است. این گونه غفلت ها با اندکی آموزش و توجه قابل رفع است.
🔹      8. هنگام وقوع این اتفاقات، از متهم کردن یکدیگر پرهیز کنیم و این حوادث تلخ را وسیله ای برای افزایش همبستگی اجتماعی و همدلی و همکاری متقابل و همه جانبه قرار دهیم و از‌ آنها فرصتی بسازیم برای افزایش حساسیت و احساس مسوولیت شهروندان و نهادهای دولتی و غیردولتی، تا انشاءالله دیگر در جامعه مان شاهد این گونه حوادث غم انگیز و رفتارهای غیراخلاقی و آزاردهنده نباشیم.
✍️حسینعلی رحمتی
5 مهر 1396

✅ در همین رابطه: فایل های صوتی «کودکان و نوجوانان؛ مظلومترین قربانیان نقض اخلاق در فضای مجازی»:👇👇
https://t.me/harahmati/659
https://t.me/harahmati/661
https://t.me/harahmati/664
https://t.me/harahmati/666
نظرات کاربران
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام

بستن
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام

0 نظر
آمار سایت
مشاهده کامل آمار