🔻 1. «کفر» از نظر لغوی به معنای «پنهان کردن و پوشاندن» است. انسان های کافر به گونه ای دیده خود را نسبت به حقایق بسته اند که هیچگونه تذکری برای آنها فایده ندارد (نرود میخ آهنین در سنگ). به خاطر این رفتارشان است که خداوند توفیق فهم حقیقت را از آنها گرفته است. طبیعتا چنین انسان هایی نه تنها خود زیان میبینند که به دیگران نیز ضرر میزنند.
🔻 2. یکی از معضلات اخلاقی فضای مجازی کسانی هستند که گمان میکنند این فضا ارث پدری و ملک خصوصی آنان است و در آن هرکاری خواستند میتواننند انجام دهند؛ بدون این که به تبعات کارهای خود برای دیگران بیاندیشند. این خودبینی، حقیقت ستیزی و مسوولیت گریزی درمورد برخی چهره هایی که فاقد فضیلت خاصی هستند ولی به مدد همین فضای مجازی مشهور شده اند بیشتر نمود دارد. تذکرات و هشدارهای دیگران به رفتارهای غیراخلاقی این افراد نه تنها هیچ تاثیری بر آنان ندارد، بلکه به هراندازه فالوئر و ممبرهای شان افزایش مییابد در انجام رفتارهای غیراخلاقی جرات و وقاحت بیشتری پیدا میکنند. دختری که برای جلب توجه دیگران، هر بار خود را در برابر دوربین عریان تر میکند، خواننده ای که هرروز رفتارهای زشت تر و حرف های رکیک تری میزند، بدون این که توجه کنند که کارهای شان چه تاثیرات تربیتی و اخلاقی زیان باری بر روی مخاطبان شان (که عمدتا جوان و نوجوان هستند)از خود باقی میگذارد، یا بدون این که توجه کنند کارهای شان موجب فیلتر شدن یک شبکه اجتماعی میشود که چندین هزار کاربر به درستی از آن استفاده میکنند، از مصادیق بارز افرادی هستند که چشم خود را بر حقیقت بسته اند، و جز با فشار قانون دست از کارهای خود بر نمیدارند.
🔻 3. تجربه نشان داده یکی از مهم ترین عوامل تجری و تداوم اخلاق گریزی چهره های مشهور در فجازی، استقبال دیگران از آنها است. به همین دلیل، کسانی که صفحات این افراد را پیگیری میکنند یا مطالب مربوط به آنها را برای دیگران منتشر میکنند، یا بیننده پخش زنده (لایو) کارهای آنها هستند و در ذیل مطالب شان لایک و کامنت میگذارند نیز در پیامد بی اخلاقی های آنان شریک، و به خاطر تمایل (هرچند ناخواسته شان) به گسترش زشتی ها، در دنیا از نظر اخلاقی قابل سرزنش و در آخرت مستحق عذاب هستند: «إِنَّ الَّذِينَ يُحِبُّونَ أَنْ تَشِيعَ الْفَاحِشَةُ فِي الَّذِينَ آمَنُوا لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ» (نور/19).
🔻 4. مسوولیت گریزی برخی کاربران و بی توجهی آنها به تذکرات دیگران، بی معنای بی تفاوتی و عدم امر به معروف و نهی از منکر در قبال رفتارهای آنها نیست. خوشبختانه امورزه علاوه بر امکان نظارت بر این افراد توسط پلیس فتا، و در مورادی دستگیری و اِعمال مجازات قانونی نسبت به آنها، راهکارهایی در خود فجازی برای ممانعت از کارهای غیراخلاقی این افراد وجود دارد؛ که از آن جمله است گزارش دادن (Report) به مسوولان شبکه های اجتماعی. در موارد گوناگون دیده شده که آنها به این گزارش ها توجه کرده اند و نه تنها صفحات این افراد را بسته اند که امکان راه اندازی صفحه یا کانال جدید را هم به آنها نداده اند.