بی‌توجهی به ایده‌پردازی یکی از ضعف‌های نهادهای پژوهشی است

...
۱۴۰۱/۸/۴ چهارشنبه
(0)
(0)
بی‌توجهی به ایده‌پردازی یکی از ضعف‌های نهادهای پژوهشی است
بی‌توجهی به ایده‌پردازی یکی از ضعف‌های نهادهای پژوهشی است

به گزارش روابط عمومی، کارگاه «ایده پردازی پژوهشی اخلاق و تربیت» در چهارمین روز پیش رویداد پژوهشی پژوهشگاه مطالعات اسلامی جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها برگزار شد.

در این کارگاه پژوهشی، حجت‌الاسلام والمسلمین حسینعلی رحمتی، مدیر پژوهشکده اخلاق و تربیت جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها به تبیین موضوع جنسیت و اخلاق اسلامی پرداخت.

مدیر پژوهشکده اخلاق و تربیت جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها با اشاره به تعریف ایده و ایده‌پردازی، عنوان کرد: اندیشه، فکر و تصویری ذهنی از یک موضوع را ایده می‌گویند که برای رسیدن به یک هدف مشخص، پاسخ به سوال و حل یک مشکل، برآورده کردن نیاز جامعه هدف و برنامه ریزی برای بهبود وضعیت موجود مطرح می‌شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین رحمتی با بیان اینکه ایده پردازی، فرآیند شکل دادن به ایده و طراحی ایده است، اظهار داشت: امروز تعداد قابل توجهی از نهادهای علمی و غیرعلمی بحث ایده پردازی مورد توجه قرار گرفته است.

وی با بیان اینکه ایده قدم اول برای هر فعالیتی است، گفت: امروز بحث ایده یابی و ایده پردازی را جدی می‌گیرند، چون می‌توان ایده‌های خوبی به دست آورد و گاهی سرنوشت یک سازمان را تغییر می‌دهد.

ثمرات و کاربردهای ایده پردازی

مدیر پژوهشکده اخلاق و تربیت جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها با اشاره به اینکه اساس و قدم‌های اولیه در تحقیق و پژوهش با ایده‌پردازی شکل می‌گیرد، تصریح کرد: بی‌توجهی به ایده‌پردازی یکی از ضعف‌های نهادهای پژوهشی ما است. سازمانی که می‌خواهد پیشرفت کند باید ایده‌ها را جدی بگیرد، هر چند به ظاهر غیرمعقول به نظر بیاید.

حجت‌الاسلام والمسلمین رحمتی با بیان اینکه ایده‌پردازی یک نوع میدان خلاقیت است، به بیان ثمرات و کاربردهای ایده پردازی پرداخت و افزود: ایده پردازی زمینه خلاقیت و نوآوری را فراهم می‌کند، ذهن را فعال و درگیر می‌کند، موجب توسعه دانش می‌شود، موجب تجمیع و گردآوری تجربه‌ها می‌شود، موجب ایجاد رقابت بین محققان می‌شود، موجب رسیدن سریع تر به اهداف می‌شود، موجب شکوفایی استعدادها می‌شود و فرصت‌های جدید ایجاد می‌کند.

مراحل ایده پردازی

وی با اشاره به اینکه ایده پردازی می‌تواند به شکل فردی و یا گروهی صورت بگیرد، به مراحل ایده پردازی اشاره کرد و گفت: ایده پردازی سه مرحله کلی دارد، مرحله اول بحث تولید ایده است که به صورت فردی و یا جمعی می‌توان در باره یک موضوع مشخص ایده‌هایی که بهذهن می‌رسد، مشخص کنید، نکته مهم در این مرحله این است که ذهن خود را نباید محدود کنیم.

مدیر پژوهشکده اخلاق و تربیت جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها افزود: در مرحله دوم بحث انتخاب ایده است که درباره موضوع ایده‌هایی که مطرح شدند، غربال گری و درجه بندی می‌شوند و یک یا چند ایده را می‌پذیریم. مرحله سوم اجرای ایده است که برای اجرای ایده برنامه ریزی می‌کنیم.

حجت‌الاسلام والمسلمین رحمتی تصریح کرد: یکی از نکات مهم این است که محصولات و ایده‌های اخلاق و تربیت را چگونه به مخاطب برسانیم، امروز با وجود فضای مجازی، گاهی برای انتقال ایده به مخاطب، هزینه زیادی نیاز نیست.

وی تأکید کرد: ایده‌ها صرف اینکه عملیاتی و اجرا شوند کافی نیست، باید به جامعه هدف برسد، امروز جامعه هدف افراد کل کره زمین هستند. حرف‌هایی در تفکر اسلامی در حوزه جنسیت و اخلاق و تربیت داریم اما تولید ایده، فرآوری کردن، عملیاتی کردن و انتقال ایده به مخاطب بسیار مهم است.

روش‌هایی ایده پردازی

مدیر پژوهشکده اخلاق و تربیت جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها با اشاره به روش‌هایی ایده پردازی، عنوان کرد: برای ایده پردازی روش‌های زیادی وجود دارد، یکی از معروف‌ترین روش‌ها روش بارش ذهنی و فکری است، در بارش فکری بارشی از فکرها و ذهن‌ها می‌آید. نوشته‌ها ثبت می‌شود، حلاجی و صیقل زده می‌شود و در نهایت انتخاب می‌شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین رحمتی ادامه داد: دومین روش، روش تصویرسازی است که یک یا چند تصویر را در اختیار افراد قرار می‌دهند تا درباره تصاویر نظرات خود را بگویند. تصاویر ذهن را فعال می‌کند و گفتگو صورت می‌گیرد و می‌توان چند عنوان برای مقاله انتخاب کرد.

وی اضافه کرد: روش مشارکت اجتماعی از دیگر روش‌های ایده پردازی است. در این روش، فرد ایده پرداز با جامعه هدف معاشرت اجتماعی دارد تا به نکات و مسائلی قابل طرح بپردازد.

کمال گرایی یکی از موانع پیشرفت سازمان‌ها و افراد است

مدیر پژوهشکده اخلاق و تربیت جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها توصیه کرد: ایده پردازی را جدی بگیرید، از ایده پردازی نترسید، ایده‌ها را یادداشت کنید، با استفاده از سنت مباحثه و به صورت جمعی ایده پردازی کنید، از روش‌های مختلف ایده پردازی استفاده کنید، ایده‌ها را به مخاطبان خود منتقل کنید.

حجت‌الاسلام والمسلمین رحمتی با بیان اینکه کمال گرایی یکی از موانع پیشرفت سازمان‌ها و افراد است، تصریح کرد: یکی از موانع پژوهشگری طلاب همین است که تصور می‌کنند فکر باید به قوام برسد، در حالیکه از بیان ایده نترسید و بیان کنید.

وی در ادامه کارگاه، چند واژه را بیان کرد و از شرکت کنندگان خواست که ایده‌های خود را با توجه به واژه‌ها بیان کنند.

مدیر پژوهشکده اخلاق و تربیت جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها در پایان، برگزاری رویدادهای فصلی را رویدادی مبارک در جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها دانست که به طلاب انگیزه می‌دهد و باعث شکوفایی استعدادهای طلاب می‌شود.

سايت جامعه الزهرا(س)

نظرات کاربران
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام

بستن
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام

0 نظر
آمار سایت
مشاهده کامل آمار